Tunísia, cap a una Constitució islàmica?

Assemblea Constituent tunisiana. / EFE

Assemblea Constituent tunisiana. / EFE

Tunísia construeix la seva nova Constitució amb una societat dividida. Per una banda, els laics volen respectar els principis i drets de la república que va fundar Habib Bourguiba l’any 1957; per altra, els islamistes, amb majoria a l’Assemblea Constituent del país (formada per islamistes, nacionalistes àrabs del Congrés per a la República i els socialistes d’Ettakatol, entre d’altres), volen tornar als antics models d’un Estat basat en la llei islàmica coneguda com xaria.

En Nahda i la llei islàmica

Més d’un any després de les revoltes que van derrocar el dictador Zine El Abidine Ben Ali, els islamistes moderats d’En Nahda són al govern tunisià, amb la conseqüent preocupació dels laics. En Nahda (renaixement en àrab),  amb una majoria relativa a l’Assemblea Constituent (89 dels 217 escons), va anunciar a principis de març la seva ferma intenció d’introduir la llei islàmica a la futura Constitució. Dimarts, mentre molts ciutadans celebraven als carrers l’aniversari de la independència tunisiana, milers de persones es van manifestar en contra de la introducció de la xaria a la Constitució del país. La por és lògica, tenint en compte que Tunísia és, juntament amb el Líban, el país àrab més laic des de la creació de la República fa 55 anys: el divorci i l’avortament són drets adquirits i, tal com contempla la llei, la meitat dels candidats a les eleccions han de ser dones.Però el passat octubre els islamistes van aconseguir un 41% de recolzament en les primeres eleccions lliures i democràtiques del país, amb una participació massiva (el 90% dels 7,2 milions de tunisians cridats a les urnes). En Nahda, tot i que en un principi va acceptar els principis de la Constitució provisional, ara vol introduir-hi nous articles que la fonamentin en els principis de l’islam, un d’ells basat en la creació d’un consell suprem emissor d’edictes islàmics que vetlli perquè la legislació no contradigui els preceptes de l’islam.

Polèmica entre laics i musulmans

Hamadi Jebali, primer ministre i membre d'En Nahda. / afp.com/FETHI BELAID

Hamadi Jebali, primer ministre i membre d’En Nahda. / afp.com/FETHI BELAID

Les provocacions per part dels islamistes cap als laics durant els últims mesos han estat molt agressives: Hamadi Jebali, líder d’En Nahda i actual primer ministre, va assegurar, enmig de la polèmica social, que el sisè califat arribaria aviat. Però aquesta no va ser l’única polèmica relacionada amb Jebali. L’Assemblea Constituent del país, que va néixer el passat novembre, va aprovar la Constitució provisional, la qual atorga a Jebali el poder executiu, així com la presidència del Consell de Ministres, la possibilitat de crear i suprimir ministeris, determinar les seves competències i nomenar els seus titulars i alts funcionaris civils. Moltes veus crítiques es van fer sentir en aquell moment, ja que molts van considerar que això suposava una “nova dictadura” i una presidència del “Govern, i no de la República”. El President de la República Tunisiana i cap d’Estat, Moncef Marzouki, membre de Congrés per la República, va ser escollit al desembre per la coalició parlamentària i, segons la Constitució, els seus poders són el nomenament d’oficials de les Forces Armades i del Mufti, la màxima autoritat religiosa. Això ha obert el polèmic debat entre els tunisians laics, que aposten per un futur govern presidencialista, i els islamistes, que es decanten pel parlamentarisme.

L’Assemblea Constituent de Tunísia ha de presentar la nova Constitució després de l’estiu, però malgrat la divisió social entre islamistes i laics, la força d’En Nahda al Parlament podria ser molt condicionant en la seva redacció. Tot i això, si els islamistes d’En Nahda pretenen arribar al poder hauran de decidir si la xaria li convé realment al país, ja que les restriccions que comporta podrien afectar molt el turisme, un turisme que ja s’ha reduit en gran part com a conseqüència de les revoltes de fa més d’un any i que és un motor econòmic fonamental.

Una pintada reclamant llibertat, democràcia i laïcitat / EP

Una pintada reclamant llibertat, democràcia i laïcitat / EP

Anuncis

Quant a claudiacmm

Xornalista
Aquesta entrada s'ha publicat en Tunísia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s